torstai 12. syyskuuta 2013

Riisimuroherkut eli Rice Krispies Treats (Original & Oreo)

Päätinpä tehdä ihan kunnon postauksen tästä aiheesta. Tämä on ollut tekolistalla pitkään, ja tällä viikolla tein alkuviikosta pienemmän satsin kokeeksi, tänään piti sitte tehä jo lisää. Suurin syy miksi juuri nyt aloin tätä tekemään oli ensi viikon synttäri/kakkuprojekti, siitä lisää myöhemmin.

Elikkä. Rapakon takana tämä herkku on lasten ja aikuisten suosiossa, luulenpa että syynä on a) helppotekoisuus b) muunneltavuus c) toki tämä on hyvääkin :) Siellä näitä myydään myös valmiina levyinä ja jos jonkinlaisina kitteinä, joista voi rakentaa taloa sun muuta. Nyt esittelen kaksi versiota ja kaksi tapaa tehdä tätä kotona. Ensimmäinen on perusversio, jossa käytetään sulatukseen mikroa. Tämä herkku sopii mainiosti myös erikoisruokavaliotarjottavaksi juhliin (käytä maidotonta margariinia, jolloin saat maidottoman ja munattoman makean herkun). Aatu ihastui näihin oitis, ensimmäinen satsi katosi parempiin suihin nopeasti. Toisessa versiossa tulee esille herkun muunneltavuus; sekaan voi laittaa meilkeinpä mitä tahansa suklaasta marjoihin, kekseistä pähkinöihin jne. Toisessa versiossa käytän perinteisempää tapaa sulattaa vaahtokarkit, eli kattilaa.

Aloitetaan. Ensinnäkin olisi hyvä jos omistaa kuppi (cup) mitan. Jos ei, pitää pyöristää sinne päin, 1 cup=2,37 desiä. Original resepti on hyvin yksinkertainen.

Rice Krispies Treats
3rkl margariinia tai voita
10 oz (pyöreesti 285g) vaahtokarkkeja (sulatusta kestäviä)
6 cups (pyöreesti 1,4l) Rice Krispies muroja

 Voit käyttää mitä tahansa sulatusta kestäviä vaahtokarkkeja. Näitä molempia saa Prismoista ainakin, oikeanpuolimmainen pussi on juuri sopivan kokoinen tähän annokseen (1pss 280g). Kokeilin tänään sulatusta mikrossa. Laitoin vaahtokarkit öljyllä siveltyyn muovikulhoon ja mikroon sulamaan ensin 1min, sitten 20s kerrallaan aina joka välissä sekoittaen.
 Sulata myös rasva. Kun vaahtokarkit ovat kunnolla/täysin sulaneet, lisää rasva joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

 Mittaa riismurot toiseen isoon kulhoon. Kaada vaahtokarkkiseos päälle ja sekoita hyvin.
 Kaada seos voideltuun vuokaan ja painele tiiviiksi levyksi. Voit käyttää apuna painelussa leivinpaperia jos tuntuu tahmealta.
Sitten vain annetaan kuivua ja jähmettyä tarvittava aika. Tämä ei siis kovetu kivikovaksi ja kuiva korpuksi. Tai ei ole tarkoitus niin tehdä ainakaan ennen sen syömistä :) Levyn voi leikata sopivan kokoisiksi paloiksi veitsellä, tai siitä voi ottaa muotilla haluamansa kokoisia ja näköisiä paloja, tai sitä voi muotoilla käsin.. esimerkki tästä seuraa jäljempänä.

Oreo Rice Krispies Treats 
3 rkl voita
5 cups minivaahtokarkkeja
20 normaalikokoista Oreo-keksiä (jos et löydä Oreoita, kokeile vaikka suosikki Dominoasi)
6 cups Rice Krispies muroja

1. Mittaa murot kulhoon.
2. Murskaa Oreot käsin vahvassa pakastepussissa. Ei tarvi olla ihan hienoa murusta, hyvä jos seassa on väähn pienempää ja isompaa palasta ;) Sekoita murot ja murut.
3. Mittaa voi ja vaahtokarkit kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes vaahtokarkit ovat täysin sulaneet.
4. Kaada vaahtokarkki-voiseos muromuruseoksen (hih, mitä sanoja) päälle ja sekoita hyvin keskenään.
 5. Levitä massa voideltuun vuokaan ja painele tiiviiksi. Anna jäähtyä ja kuivua.

Levystä voi siis ottaa ihan tavallisella piparimuotilla palasia. Tein nyt äkkiä sydämiä kun en oikein muuta keksinyt. Sydämien päälle "pursotin" (en tiijä miksi tätä sanois, englanniksi drizzle on jotenki kuvaavampi sana) sulaa valkosta suklaata. Ja jos olet huolissaan tässä vaiheessa "hukasta", niin äläpä olekkaan. Loppulevystä voi muotoilla käsin vaikka palleroita ja laittaa ne minimuffini/karkkivuokiin. Niihinkin laitoin päälle suklaata, kun sitä nyt oli :)  En malttanut edes odottaa tämän jäähtymistä kunnolla, kun piti jo alkaa maistelemaan.. ja NAM! Minä tykkäsin, tykkäsin kovasti. Toivottavasti sinäkin innostut kokeilemaan ja löydät ihania uusia treats-makuja :)

Jatkoa aiheeseen seuraa ihan lähitulevaisuudessa ;)

Ps. Voit kokeilla riisimurojen tilalle muitakin muroja :)


Edit: Nyt kun syntymäpäiväjuhlat on vietetty ja kakku tehty, lisään tähän kohtaan mihin osa noista riisimuroherkuista päätyi jatkokäyttöön. Tästä voi siis muotoilla esimerkiksi kakkuihin rakenteita, jotka olisi muuten vaikkapa liian raskaita. Tein linnan tornit muotoilemalla r.k.t levystä pötkylän, jonka päällystin sokerimassalla. Jos haluaa, väliin voi laittaa pikeeriä tai sokerikreemiä tasoittamaan pintaa, mutta tuoreeseen treatsiin massa tarttuu kyllä muutenkin minun mielestä.
(Laitoin tässä vaiheessa myös spagetit lyhyempien tornien pohjiin, että sain niihin myöhemmin laitettua grillitikut joila torni pysyy kakun päällä/keskellä paremmin pystyssä.)
(Katto on jäätelövohveli päällysteenä sokerimassa ja glitteriä)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti