torstai 26. joulukuuta 2013

Fudge


Joulun alla kokeilin eka kertaa myös fudgen tekoa. Ohjeet löysin netistä Nestlen ja Eagle Brandin sivuilta. Suklaafudgen ohje on todella helppo, eikä sen tekemisessä tarvi edes lämpömittaria. Tavallisen fudgen teossa sen sijaan digitaalinen lämpömittari tai sokerilämpömittari on avuksi. 

Fudge
1 tlk kondensoitua maitoa
150ml maitoa/kermaa
450g ruokokidesokeria
115g voita

Mittaa aineet kattilaan, lämmitä miedolla lämmöllä sekoittaen kunnes sokeri sulaa. Lämmitä kiehumispisteeseen, sitten laske lämpötilaa hieman ja keitä 10-15 min huolellisesti sekoittaen (kaapien välillä pohjaa, ettei tartu kiinni). Huom! Fudge voi räiskyä hieman ja se on TOSI kuumaa, joten ole varovainen. Kun seos on 118 asteista eli "pehmeä pallo"-vaiheessa, ota kattila pois levyltä. Sekoita fudgea kauhalla kunnes se on aika paksua, noin 10min. Kaada 20x20cm (tai vastaava koko suorakaiteisena) leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Leikkaa jäähtynyt fudge neliöiksi.
Suklaafudge (Creamy Dark Chocolate Fudge)
1tlk kondensoitua maitoa
500g tummaa suklaata
ripaus suolaa
1,5tl vaniljauutetta
n. 4,5dl minivaahtokarkkeja

Paloittele suklaa. Mittaa maito, suklaa, suola ja minivaahtokarkit kattilaan. Sulata miedolla lämmöllä sekoittaen, kunnes vaahtokarkit ja suklaa ovat sulaneet ja seos on tasaista. Lisää vaniljauute, sekoita hyvin. Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (noin 20-22cm neliövuoka esim.), anna jähmettyä ja leikkaa sitten neliöiksi. 

Suklaafudgen ohje oli todella hyvä, kannattaa kokeilla. Ohjetta voi myös muunnella esimerkiksi korvaamalla 1/3 suklaasta maitosuklaalla, tai korvaamalla minivaahtikset pähkinällä (2,5-4,5dl). Sekoita pähkinät vasta sulaneeseen suklaamassaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti