lauantai 28. huhtikuuta 2007

Margareta -kakku


En oo varma onko nimi ihan "patentoitu", mutta siis idean tähän kakuun sain Antellin margareta-leivoksista, joita äitini rakastaa. Hänellä oli tänään syntymäpäivä ja leivoin tämmösen hänelle sen kunniaksi. Tämä ihmiselle joka tykkää makeasta :)
2munan sokerikakkupohjan(halk. 16cm) leikkasin neljään osaan, kostutin maidolla ja täytteeksi  laitoin kinuskia (vähän Ingmanin toffeekastiketta vatkasin myös kun ei ihan kinuski riittäny kolmeen väliin ja päälle) ja kermavaahtoa. Kinuskin tein ohjeella: 2dl kuohukermaa, 1,5dl fariinisokeria ja 1rkl voimariinia. Sokerin ja kerman keittelin n.15min, sitte lisäsin voimariininokareen. Annoin jäähtyä jonku aikaa, egttei vaan imase pohjan sisään noissa väleissä. Päällä on kinuski myös, reunoilla marsipaani ja pursotukset Flora vispiä. Koristeet sokerimassaa. Synttärisankari kehui kovasti kakkuaan :)
Vielä kerran ONNEA ÄITI!!!

torstai 26. huhtikuuta 2007

Lakkakakku


Synttärit jatkuu, ja tosiaan halusin sitte tehä vaihteeksi lakkakakkua (muutama ihminen siitä on erityisesti sanonu tykkäävänsä). Tässä on neljän munan sokerikakkupohja, kostutus maidolla, välissä äitini tekemää lakkahilloa ja kermavaahtoa. Päällä hilloja ja kiille+Flora Vispiä+ sokerimassasta koristeet. Sanoisinko että helppoa ja hyvää (varsinki ku toinen on pominut marjat ja hillonnu ne valmiiksi :))


sunnuntai 22. huhtikuuta 2007

Mustikka-vadelmakukka


Makeaksi kakuksi olin kaavaillu ja tehny tämmösen kukan kääretortuista. Sitte näin chocomumilla kukkakakun ja ehdin kuiteski vielä muuttaa koristelua, muuten tästä ois tullu ihan liian identtinen :) Päällä siis vadelmia+kiille, Flora Vispiä ja reunoilla vielä raastettua valkosuklaata. Tein kaksi kääretorttua, joihin väliin laitoin mustikkarahkaa. Leikkasin yhteensä seitsemän palasta kääretortuista, yksi keskelle ja kuusi reunoille. Loppu jäi vierasvaraksi pakkaseen, kun ei viittiny enää korkeempia pötköjä leikata. :)


Voileipäkakkua


Huomenna oon taas vuotta vanhempi ja viisaampi(?), joten pari kakkua piti tekasta jo tälle päivälle että sai kuttua sukulaisia kylään :)
Taas tein tätä alunperin Vilijaanan blogista bongattua kääremallia, nyt kylläkin vähä isomman, eli 16 palalla (viimeksi 12 palalla).
Yleensä lihakakkuun laitan joka toisen kerroksen tumma leipää, joten tässä tein nyt tämmösen shakkiruuturatkaisun:

Tämän päälle sitte levitetään täyte (300g palvikinkkkua, 150g maustettua tuorejuustoa, voileipäpikkelsiä ja majoneesia):

Sitte kääritään kuten kääretorttu rullalle ja jääkaappiin yöksi maustumaan.

Seuraavana päivänä kuorrutus (esim. 200g tuorejuustoa tai sulatejuustoa, 1dl kermavaahtoa, majoneesia) ja koristelu.

Voileipäkakkua ei oikein voi tehä koskaan liikaa. Tämäkin oli taas aika pieni.. Mutta näitä sais kyllä samalla vaivalla tehtyä hyvin kaksiki, jos vaan mahtuu johonki :)
Vertailun vuoksi laitan viimevuotisen kakun tähän:

Eikä tuossakaan kauaa nokka tuhissu ku se oli jo syöty :)

perjantai 20. huhtikuuta 2007

Muumikakku 1-vuotiaalle pojalle


Ullalla on se ihana "aukastu" kakku siinä etusivulla ja oon jo pitkään halunnu kokeilla miten tuo päällisen aukasu onnistuu. Päätin nyt kokeilla, kun ystäväni poika täyttää vuoden ja tein hänelle tämmösen allergikon täytekakun. Kakku on munaton, maidoton ja soijaton.
Pohjan mittasuhteita en enää kunnolla muista, mutta tein sen 16cm irtopohjavuokaan soveltaen tuota munattoman ja maidottoman piirakkapohjan ohjetta, käyttäen  vehnäjauhoja. Sokeria vähensin, kun ei noin pienet sitä vielä niin kauhiaisti tarvis.. :)
Täytteeksi laitoin hyydytetyn mustikka-vaniljavaahdon (GoGreenin vaniljakastiketta 1prk vispattuna, mustikoita ja 2 liivatelehteä). Päällä on vaahtokarkkitaikina. HUOM!! Joissain vaahtiksissa (esim. väiskeissä) on maitoproteiinia. Tämän tein Haribon BBQ Mellows nimisistä. Ennen lopullista kuorrutusta päällystin kakun vielä "voi"vaniljakreemillä (2dl GoGreen kaurakermaa, 3tl maizenaa, 0,5rkl sokeria, 1tl vaniljasokeria, 4rkl sinistä Keijua), tekotapa on sama ku Bebe-leivosten täytteessä, tästä tulee vaan vähä löysempää.

En ehtiny tuota muumia ja kukkaa nyt tehä niinku olin aatellu, mutta ihan hyvä noinki. Muumin päällä on pearl dustia, mutta se ei kuvassa näy.

Reunan kans taistelin ja mietin että mitä siihen laitan, teki mieli olla laittamatta tuota nauhaa mutta laitoin sitte kuiteski, tulee siistimpi. Sitte mietin et onko tässä pojalle liikaa kukkia..
Joka tapauksessa ONNEA 1-VUOTIAALLE TUOMAKSELLE!!!

muoks*
Kakkuun tulee myös yksi sininen kynttilä, mutta annan juhlasankarin ite päättää mihin sen haluaa asetella :)

torstai 19. huhtikuuta 2007

Vaalenapunainen torttu (maidoton, munaton, viljaton, soijaton..)


Oon tänään paistellu kakkupohjia, ja siinä samalla sitte tein itelle makiaa. En oikein tienny miten tätä kutsus, joten se on vaan vaaleanpunainen torttu.. Tämä on sellanen allergiatorttu taas, ei mausteita eikä mitään siis.
Pohja on se tuttu viljaton, munaton ja maidoton:
4dl jauhoja
2dl sokeria
2tl leivinjauhetta
(2tl kananmunankorviketta)
1dl sunnuntai juoksevaa margariinia
2,5dl vettä
Sekoita kuivat aineet. lisää vesi ja margariini. Paista 175 asteessa n.15min.
Päälle sokerikuorrutus (ja nonparelleja).

Jos ruokavalio sallii, kannattaa pohjaan laittaa vaikka appelsiini/sitruuunamehua veden tilalle tai osaksi. Saa vähä makua. veden kas tahtoo nuo jauhot maistua jotenki läpi (ainaki itelle alkanu maistuun).

sunnuntai 15. huhtikuuta 2007

Oulun Kärpille!


Poika palas pohojoseen oltuaan vuoden lainassa. No mutta tästä kakusta. En muistakkaan millon oon viimeksi tehny kakun johon en oo käyttäny pursotinta! Nyt iski viimesen päälle laiskuus ja muutenki ärsytti jo nuo maalailut niin päädyin vaan levitteleen kermaa päälle. Kyllä se hommansa hoiti näinkin :) Leikkelin nuo palat siitä MMF -levystä irti. Alunperinki meinasin laittaa vaan Kärppä-logon, mutta en voinu ollu tekemättä itkevää jokeria ja tässä raukka on vielä pahasti tipahtanu Kärppien tasolta alaspäin :P

Pohjaksi tein kääretorttulevyn, jonka ohje löytyy esim. toffeekääretortusta. Leikkasin siitä kolme palasta , kostutin kevyesti maidolla. Väliin laitoin valkosuklaakermavaahtoa ja vadelmia. Päällä värjätty Flora vispi.

Loppujen lopuksi vaikka tuostaki logosta tuli suttunen, ite eläin on kärppälogossa paremmin onnistunu ku viimeksi, tosin en viimeksi tehny noita musta-valkorajauksia samoin. Nyt ne on sentään vähä lähempänä oikeaa logoa :)

maanantai 9. huhtikuuta 2007

Toffeekääretorttu


Halusin tänään taas vaihteeksi tehä kääretorttua, ja kun pakastimessa oli toffeejäätelöä niin kokeilin jäätelötäytettä.
Pohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl maizenaa
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
1l toffee kermajäätelöä
suklaakastiketta
Vatkaa munat+sokeri vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Paista pellillä 225 asteisessa uunissa n. 5-7min. Leikkaa jäätelöstä ohuita siivuja pehmenemään. Levitä jäähtynyneelle torttulevylle jäätelöpalasia, levittele viiruja suklaakastikkeesta ja kääri rullalle. Laita pakkaseen ainaki tunniksi. Ja sitte herkuttelemaan! :)


perjantai 6. huhtikuuta 2007

Voileipäkäärekakku



Kun näin tämän, oli pakko alkaa kokeileen. Idea on Vilijaanan blogista.

Tälläiseen tarvii siis:

12 siivua paahtoleipää (ite käytin Fasun isoa vehnäpaahtoa)
250g palvikinkkua
150g tuorejuustoa (esim. Crème Bonjour aurinkokuivatut tomaatit)
majoneesia tms. + mausteita maun mukaan makua antamaan (esim. suolakurkkukuutioita, pippuria..)
lihalientä kostutukseen

Kuorruttamiseen lisäksi:
200g maustamatonta tuorejuustoa
100-150g majoneesia
1dl kermavaahtoa (maustamatonta)
esim. kirsikkatomaatteja, kurkkua, juustoraastetta tms. koristeluun

Leikkaa paahtoleipien reunat pois ja kostuta leivät lihaliemellä. Asettele palat "levyksi" leivinpaperin päälle. Levitä täyte ja rullaa kuten kääretorttu. Ite tykkään valmistaa voileipäkakut edellisenä iltana ja antaa maustua jääkaapissa, kuorrutan seuraavana päivänä. Koristelu ei ole vahvin puoleni, mutta koristelusta voi siis tehdä runsaan tai vähemmän runsaan oman maun mukaan.

tiistai 3. huhtikuuta 2007

Pikkukakku- MMF vs. MINÄ, erä 2 :)


Oli pakko alkaa kokeileen kun Marjaki niin hehkutti tätä MMF:ää. Kerran aikasemmin oon kokeillu taikinaa tehä, sillon vaan koristeita varten. Eikä se kovin helppoa muotoiltavaa mun mielestä ollu enkä oo sittemmin kokeillu uuestaan. Nyt teki mieli kokeilla sitte koko kakun kuorruttamista. Tälläinen siitä tul, ihan hyvin loppujen lopuksi, välillä meni jo usko mutta periksi ei anneta :)  Kerronpa koko tarinan:
Laitoin puolet 400gramman vaahtokarkkilootasta kulhoon ja mikroon. Tomusokeripaketin jämät toiseen kulhoon (n.1/4pkt). Sulatin vaahtikset ja kun olin ne kaatanu tomusokerin sekaan ja aikani sekoitellut, hokasin että en muistanu sitä vettä laittaa ollenkaan ku sulatin ne. No sitte summassa laskin suoraan hanasta tilkan lämmintä vettä sekaan. Seos oli mitä tahmeinta tahnaa, hiki puski ja aattelin että ei tästä mitään tuu. Lisäilin pikkuhiljaa tomusokeria ja vaivasin, lopulta taikina alko ku alkokin irrota kulhosta ja käsistä. Tässä välissä taikina ehti olla pöydällä hetken ku Aatua piti ottaa päiväunilta ja pelkäsin että se kuivu jo. Mutta ei kuivunu. Äkkiä kaulittin levyn ja vetelin veittellä pintaan kuviota, sitte vaan humps kakun päälle. Tämä onnistu hyvin, olin ihan yllättyny. Tein vielä alalaitaan koristenauhan äkkiä, ois voinu vähä tarkemmin mittailla ja tehä symmetrisemm'n mutta noh, ens kerralla :) Olin aatellu kiinnittää nuo kuulat tomusokeritahanalla mutta sitte loppujen lopuksi laiton vaan pikkupensselillä vettä ja painoin kuulan paikalleen. Tästä taikinamäärästä ois saanu kuorrutteen vaikka neljään tän kokoseen kakkuun!!! Tosin kakku on kahden munan kakkupohjalla, mutta kuiteski. Välissä ihan vaan kermavaahtoa ja mansikoita :)

Ehkä erä 2 meni sitte mulle tässä väännössä.. :)


sunnuntai 1. huhtikuuta 2007

Wilhelmiinat

                          
Tästä ohjeesta kiitos kuuluu ystävälleni Marjalle.
Nämä on helppo tehdä ja siirappi antaa ihanan maun näille. Plussaa on näiden paistamisen jälkeen kodissa leijuva ihana tuoksu :) Muokkasin ohjetta itselle sopivaksi, eli viljaton, munaton ja maidoton. Tässä alkuperäinen ohje:

200g voita/maargariinia
2dl sokeria
2rkl siirappia
5dl vehnäjauhoja
1rkl vaniljasokeria
1tl leivinjauhetta
1tl soodaa
1 keltuainen

Vaahdota rasva, sokeri ja siirappi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää sekaan, lisää myös keltuainen ja sekoita tasaiseksi. Muotoile taikinasta neljä n.40cm mittaista tankoa leivinpaperille (2 per pelti, nämä leviää uunissa) ja paista 175 asteessa 15 minuuttia. Leikkaa lämpimänä viipaleiksi, ana jäähtyä ja herkuttele :)

Tässä muokattu ohje (tein puolikkaan taikinan)

100g sinistä Keiju-margariinia
1dl sokeria
1rkl siirappia
3dl Semperin Fin Mixiä
1tl vaniljasokeria
0,5tl leivinjauhetta
0,5tl soodaa
1tl kananmunankorviketta

Jauhoja oisin ehkä voinu aavistuksen vähemmän laittaa, mutta eka oli liian löysää taikina ja lisäsin sitte varman päälle. Ihan hyvin onnistu. Murenevat helpommin ku vehäjauhoista ja munasta tehdyt, mutta nam, hyvälle maistuu kuitenki :)